Tuesday, June 22, 2021

TIPS HAFAZ AL QURAN WALAUPUN SECARA ONLINE

 TIPS HAFAZ AL-QURAN

Al-Quran merupakan kalam Allah SWT yang teragung dan dianugerahkan kepada Rasulullah SAW serta umat akhir zaman. Ia menjadi panduan dan manual buat hamba-hambaNya agar menjalankan perintah dan meninggalkan larangan Allah SWT. Hal ini bukan sekadar takwilan dari para ulama’ sebaliknya telah dijelaskan oleh Allah SWT di dalam Surah Sad ayat 29;


كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ مُبَارَكٌ لِّيَدَّبَّرُوا آيَاتِهِ وَلِيَتَذَكَّرَ أُوْلُوا الْأَلْبَابِ


(Al-Quran ini) sebuah Kitab yang Kami turunkan kepadamu (dan umatmu wahai Muhammad), Kitab yang banyak faedah-faedah dan manfaatnya, untuk mereka memahami dengan teliti kandungan ayat-ayatnya, dan untuk orang-orang yang berakal sempurna beringat mengambil iktibar. (Surah Sad: 29)


Pelbagai kelebihan yang diberikan buat orang yang membaca, memahami maksud ayat Al-Quran serta menjaga di dalam hati mereka. Pernahkah kita idamkan untuk menjadi salah seorang insan yang menghafaz serta menjaga kesucian Al-Quran di dalam dada kita? Kami dari Kelab Amatur Intelektual ingin berkongsi 5 tips untuk menghafaz Al-Quran.


5 Tips Hafaz Al-Quran:


1. Kuasai Tajwid 


Sebelum memulakan untuk menghafaz Al-Quran, haruslah kita menguasai tajwid dahulu. Bayangkan bagaimana ingin membaca buku tanpa sebarang tanda bacaan. Terasa kosong seolah-olah tiada nyawa dan roh di dalamnya. Inikan pula ingin membaca, menghayati serta menghafaz kalam Allah yang suci. 


2. Cari Gaya Menghafaz


Setiap manusia mempunyai kemampuan yang berbeza untuk menghafaz Al-Quran. Ada yang menggunakan teknik visual, ada manusia jenis kinestatik dan ada juga yang mudah dengan teknik auditori. Carilah dimana kecenderungan anda dan manfaatkan sebaiknya.


3. Teknik Rakam Imej


Bagaimana untuk menggunakan teknik merakam imej? Kita membayangkan tulisan dan ayat Al-Quran di dalam fikiran sambil membaca setiap bait-bait ayat yang dihafaz.


4. Fahami Maksud


Berusaha lah untuk menimbulkan rasa cinta kita terhadap Al-Quran dengan memahami maksud dan makna ayat yang dibaca. Perkara ini boleh dilakukan dengan membaca terjemahan dan tafsiran.


5. Ulang Hafazan di Dalam Solat


Pastikan kita bukan sekadar mengulang ayat Al-Quran di waktu lapang, namun manfaatkan dengan mengulangnya di dalam solat seharian kita.


InsyaAllah moga tips-tips yang telah kami kongsikan dapat memudahkan usaha para pembaca untuk menghafaz Al-Quran. Semoga lebih ramai para huffaz yang dilahirkan dalam kalangan kita sekaligus menjaga anugerah yang telah Allah SWT berikan kepada kita. Selamat menghafaz.


"Satu Keluarga Seorang Huffaz "TENTANG KAMI : 


Kepakaran kami Adalah Membantu Ibu Bapa Tersenyum kembali Melihat Anak - Anak Yang Tersayang Menghafaz Al - Quran Walaupun Di Rumah.

Untuk Makluman Kami mempunyai lebih 13 cawangan di sekitar Perlis,Kedah dan Penang (Sejak Tahun 2008)

Dan Kini Menguruskan Hafazan , Talaqi Secara Online & Pengajian Al - Quran Online. Terbuka Untuk Seluruh Malaysia Bermula Mac 2020 (PKP)

Berita Baik Untuk Tahun 2021 Kami Juga Membuka Peluang Untuk Ketegori Remaja & Dewasa

Alhamdulilah Pengalaman Menguruskan Kelas Hafazan Hujung Minggu Hampir 8 Tahun Di Utara. Membuatkan Kami Yakin Untuk Bantu Secara Online

Syukur Pada Tahun 2020 Kami Membuka Luas Kepada Semua Peringkat Untuk Bersama Kami Mengahafaz, Bertalaqi Dan Pelajari Al - Quran Dalam Bentuk Online.

📌 Berikut Merupakan Program Sepanjang Tahun :
1. Program Hafazan Online YAHANANA (HOY).
2. Program Talaqi Online YAHANANA (TOY).
3. Program Pengajian Online Yahanana (POY).

📌 Program Berskala Besar Tahunan :
1.. Seminar Berjaya Ke Ulul Albab (Online)
2. Bengkel Teknik Lulus Temuduga Maktab Mahmud & SABK

📌 Program Di Cawangan (Offline)
1. Kelas Pengajian Al - Quran Kanak - Kanak (Harian) - HQ
2. Kelas Hafazan Hujung Minggu (Mingguan) - HQ
INFO PERCUMA :

✅ Laman Rasmi Smaart IQ Quranic Centre : http://quranic.stiq.com.my/

✅ Laman Rasmi Hafazan Online : http://www.HafazanOnline.com

✅ Laman Rasmi Berjaya Ke Ulul Albab : http://www.berjayakeululalbab.com/

✅ Info Hafazan (Percuma) : https://linktr.ee/smartIQQuranic

✅ Info Berjaya Ke Ulul Albab (Percuma) : https://linktr.ee/BerjayakeululalbabNo comments:

Post a Comment