Tuesday, September 19, 2017

Pelajar tahfiz seperti MRSM Ulul Albab banyak kelebihan


JOHOR BAHRU - “Menjadi penuntut tahfiz bukan bermaksud melahirkan seorang hafiz yang memakai kopiah atau serban semata, yang duduknya di masjid seperti yang digambarkan kebanyakan orang.
"Sebenarnya seorang hafiz merupakan golongan yang lebih hebat dari kumpulan profesional kerana mereka mahir dalam hafazan al-Quran dan bidang profesional malah mampu memimpin masyarakat,” demikian kata Guru Kanan Maahad Tahfiz Al-Akhyar, Ustazah Suhana Abdul Majid.
Suhana yang berpengalaman lebih daripada 13 tahun sebagai guru al-Quran berkata, skop kerjaya bagi golongan ini tidak terhad menjadi ustaz atau imam malah pendidikan di maahad kini mendedahkan pelajar dengan subjek seperti di sekolah biasa.
Jelasnya, situasi masyarakat hari ini yang tidak seimbang iaitu cemerlang dalam sudut akademik semata-mata penyebab pengajian tahfiz menjadi pilihan ibu bapa masa kini.
“Kebanyakan ibu bapa sedar bahawa anak mereka perlu didedahkan pendidikan awal agama, tidak kira latar belakang profesion mereka dan melihat tahfiz pilihan tepat yang mengajar anak mengaji al-Quran sekali gus menghafaz.
“Saya melihat ia satu kelebihan buat pelajar tahfiz yang telah melalui proses pendidikan menghafaz dan memahami al-Quran kerana ia mampu melahirkan individu yang mantap, matang, berdikari dan cemerlang sekali gus mampu memupuk ciri kepimpinan,” katanya.
Katanya, adalah seeloknya kanak-kanak berusia empat tahun didedahkan dengan membaca al-Quran diikuti dengan hafazan.
“Kita sasarkan selepas enam bulan mereka dapat mengenal huruf dan mampu menghabiskan Iqra, kemudian mereka akan diajar untuk membaca al-Quran dengan betul dan seterusnya kanak-kanak ini sudah mampu menghafaz. Bagaimanapun ia mengikut keupayaan pelajar.
“Kita mahu tekankan bukan sekadar boleh membaca al-Quran, tetapi setiap pelajar mestilah boleh membaca dengan bertajwid, tartil dan dapat menyempurnakan makhraj dengan baik, bukan sekadar anak-anak sibuk menghafaz namun banyak melakukan kesalahan dalam bacaan.
"Dalam masa yang sama pelajar tahfiz perlu juga diajar untuk memahami ayat-ayat yang dihafaz,” katanya.

SUMBER:  Sinar Harian
24 September 2012

==================================================

BENGKEL TEKNIK LULUS TEMUDUGA ULUL ALBAB @ TAHFIZ SAINS UNTUK CALON UPSR 2017.

.
Untuk ibu bapa, pastikan sekurang-kurangnya dalam keluarga kita seorang daripada anak-anak kita menjadi HAFIZ/AH Al Quran. Apatah lagi jika digabungkan ilmu akademik dan Al Quran, anak-anak kita berpeluang menjadi professional yang menghafaz Al Quran.
.
Sehubungan itu kami SMART IQ QURANIC CENTRE menawarkan program KHAS BENGKEL TEKNIK LULUS TEMUDUGA ULUL ALBAB @ TAHFIZ SAINS  bagi ibu bapa yang benar-benar serius sahaja untuk memastikan anaknya berjaya  memasuki Sekolah Tingkatan 1 beraliran ULUL ALBAB @ TAHFIZ SAINS.
==============================
KENAPA PERLU IKUTI MODUL KAMI?
==============================
✿ Kami SUDAH 2 TAHUN  menjalankan bengkel ini dan mendapat sambutuan bukan sekadar orang Kedah bahkan peserta dari Selangor, Kuala Lumpur , Terengganu, Penang, Perak dan Johor sanggup datang jauh semata-mata ingin mendapatkan rahsia,format dan pemarkahan temuduga.
✿ TERBUKTI BERKESAN, Peserta bengkel kami 2015 &2016 lebih 80 % telah berjaya selepas mengikuti program kami.
✿ Sepanjang program 2 hari kami memberi pendedahan kepada peserta tentang teknik temuduga MENGIKUT FORMAT PEMARKAHAN yang dilaksanakan. 
✿ Kami Menjalankan AKTIVITI LATIH TUBI  secara praktikal dan simulasi temuduga SEPERTI SITUASI SEBENAR, bagi memberi pendedahan suasana temuduga.
✿ INI BUKAN TEORI SAHAJA , Latihan latih tubi selama 2 hari dijalankanSECARA PERSONEL DALAM KELOMPOK YANG KECIL agar tidak ada seorang pun peserta yang terlepas 
✿ Setiap kelompok kecil pula, dibimbing oleh FASILITATOR BERPENGALAMAN  berlatarbelakangkan hafazan Al Quran
✿ Yang tersangat penting kami sediakan dengan lengkap BUKU PANDUAN LENGKAP DAN MAKLUMAT  kemasukan ke SMKA  Ulul Albab, MRSM ULUL ALBAB, Tahfiz Sains Kerajaan Negeri dan Tahfiz Sains terpilih  dan lain lain lagi. Buku ini DIBERIKAN SECARA PERCUMA kepada para waris.
✿ KHAS UNTUK IBU BAPA,  kami menjemput WAKIL MRSM ULUL ALBAB, SMKA ULUL ALBAB dan TAHFIZ SAINS KERAJAAN NEGERI dan Tahfiz  Sains Swasta UNTUK MENYAMPAIKAN TAKLIMAT SENDIRI KEPADA WARIS peserta tentang format & pemarkahan temuduga serta slot Q&A.
✿ Sepanjang 2 hari , para peserta akan dibimbing SEPENUHNYA oleh Ustazah Syahrul Haninah (al Hafizah) yang pernah terlibat secara langsung sebagai PENEMUDUGA ULUL ALBAB. Perkongsian rahsia jenis soalan dan teknik mendapatkan markah dalam temuduga akan dikongsikan.
✿ Pengalaman Ustazah Syahrul yang memiliki Diploma, Ijazah, Master dalam bidang Al Quran serta mempunyai sanad bacaan 30 juzuk Al Quran bersambungan sehingga Rasulullah dan pernah mewakili Kedah ke peringkat Kebangsaan hafazan 30 juzuk, juga akan dikongsikan bersama peserta CARA DAN TEKNIK YANG BETUL MENGHAFAZ DENGAN MUDAH DAN BERKESAN mengikut format temuduga.
✿. Kami juga menjalankan tambahan modul bagi ujian penulisan jawi  yang menjadi ujian wajib bagi Sekolah Tahfiz Ulul Albab @ Tahfiz Sains.
✿ Selepas tamat program, para ibu bapa akan bertemu sendiri dengan fasilitator kami untuk mengetahui tahap dan prestasi anak-anak mereka sepanjang  berbengkel bersama kami.
.
DAFTAR SEGERA!!!!! TERHAD
==============================
BENGKEL TEKNIK LULUS TEMUDUGA ULUL ALBAB @ TAHFIZ SAINS UNTUK CALON UPSR 2017
=================================
Tarikh : 13 dan 14 Oktober 2017 (Jumaat & Sabtu)
Masa : 9.00 pagi - 5.30 petang 
Tempat : Dewan Masjid Jamiek As Sahab, Kepala Batas Jitra Kedah Darulaman
.
PENDAFTARAN  PANTAS:
www,wasap.my/60194768013/Ulul_Albab
.
AWASSSSS JUGA , JANGAN PREJUDIS KEPADA ANAK-ANAK KITA……
Ramai ibu bapa yang teringin nak masukkan anak-anak ke sekolah tahfiz Ulul Albab dan tahfiz Sains tapi :

✔ Ibu bapa tak tahu maklumat tepat terperinci tahfiz-tahfiz ulul albab dan tahfiz sains di Utara.
✔ Bahkan ada yang tak yakin dengan anak anak, boleh kah anak anak aku menghafaz dalam masa yang singkat masa temuduga?
✔ Ada yang hanya mencuba nasib tanpa mengetahui format pemarkahan temuduga tersebut.
✔ Ada juga ada anak-anak yang bijak hafaz al Quran tetapi terlalu gugup dan gementar bila berhadapan dengan soalan yang tak diduga !!!!
✔ Ibu bapa tak tahu skill untuk membuatkan anak-anak mereka yakin ketika temuduga 
✔ Ada yang tak sedar hampir markah utama kejayaan temuduga berada pada markah hafazan dan penulisan jawi
.
PERCAYAILAH KAMI, KAMI MEMPUNYAI PENGALAMAN DALAM MEMBANTU ANAK ANAK BERJAYA DALAM TEMUDUGA ULUL ALBAB DAN TAHFIZ SAINS.
========================
UNTUK SIAPA PROGRAM INI?
========================
➡ Pelajar-pelajar calon UPSR 2016 
➡ Ibu Bapa yang mahu kejayaan anak anak akademik dan Al Quran 
➡ Anak-anak yang mahu menyinari masa depan ibu ayah dengan jariah yang berkekalan hingga alam kubur.
➡ Kepada sesiapa mahukan anak anak menjadi profesional yang hafiz Al Quran 
➡ Ibu bapa yang prihatin dengan masa depan anak-anak dengan tarbiyyah agama dan Quran
➡ Ibu Bapa yang mahu sebahagian keluarganya menghafaz Al Quran.
.
100% dikendalikan oleh SMART IQ QURANIC CENTRE
.
Di bawah bimbingan Ustazah Syahrul Haninah Mohd Salleh (al Hafizah).
.
✪ Beliau memiliki Diploma, Degree dan Master dalam bidang Tahfiz Al Quran 
✪ Pernah menjadi panel penemuduga  Ulul Albab .
✪Mengasaskan teknik hafazan bermutu & berimpak di Smart IQ Quranic Centre
✪ Pernah mewakili Kedah peringkat Kebangsaan Majlis Tilawah Al Quran kategori 30 juzuk 4 tahun berturut-turut
✪ Memilik 10 Sanad Bacaan Al Quran bersambungan sehingga kepada Rasulullah SAW.
.
Keterangan lanjut hubungi:
.
Lot 12-15 Bangunan Perniagaan Taman Kasih, Pekan Kuala Sungai 06250, Alor Setar Kedah
.
DAFTAR SEGERA DI :
.
INFO DI PAUTAN KAMI

No comments:

Post a Comment