Monday, July 16, 2018

KISAH NENEK YANG HANYA BERBICARA DENGAN AYAT AL-QURAN





Abdullah bin Mubarak mengisahkan bahwa suatu ketika ia berniat untuk menunaikan ibadah haji ke Baitullah dan menziarahi makam Nabi Muhammad SAW.
Di tengah perjalanan ia berjumpa dengan seorang perempuan tua yang mengenakan kain wol. Aku menyapanya, “Assalamu alaiki warahmatullahi wabarakatuh”. Nenek tersebut menjawab, “(Kepada mereka dikatakan): Salam, sebagai ucapan selamat dari Tuhan yang Maha Penyayang” (QS 36: 58).
Kemudian aku bertanya kepadanya, “Semoga Allah mengasihimu, apa yang engkau lakukan di tempat ini?”
Dia menjawab, “Barangsiapa disesatkan oleh Allah, maka tidak ada orang yang memberikan petunjuk kepadanya. (QS 7: 186)
Dalam hatiku aku bergumam bahwa dia tersesat dari jalan. Aku bertanya kepadanya, “Hendak kemanakah engkau, wahai nenek?” Dia menjawab,
“Mahasuci Zat yang memperjalankan hamba-Nya di malam hari dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsha (QS 17:1).
Aku bertanya kepadanya, “Sejak kapan engkau berada di sini?” Ia menjawab, “Selama tiga malam dalam keadaan sehat” (QS 19:10).
Aku bertanya, “Aku tidak melihat engkau membawa makanan yang dapat kau makan.”
Dia menjawab, “Dia memberikan makan dan minum kepadaku (QS 26: 79). Aku bertanya, “Dengan apakah engkau berwudhu?”
Dia menjawab, “Bila kalian tidak menemukan air maka bertayamumlah dengan debu yang bersih.” (QS 4: 43)
Aku berkata kepadanya, “Aku membawa makanan. Apakah engkau mau makan?”
Dia menjawab, “Kemudian mereka menyempurnakan puasa sampai malam” (QS 2: 187).
Aku berkata, “Bukankah ini bukan bulan Ramadan?” Dia menjawab, “Dan barangsiapa mengerjakan suatu kebajikan dengan kerelaan hati, maka sesungguhnya Allah Maha mensyukuri kebajikan lagi Maha Mengetahui” (QS 2: 158).
Aku berkata kepadanya, “Dalam perjalanan kita dibolehkan untuk berbuka puasa”. Dia menjawab, “Dan berpuasalah adalah lebih baik bila kalian semua mengetahui.” (QS 2: 184)
Aku bertanya kepadanya ihwal gaya bicara sang nenek, “Mengapa engkau tidak berbicara denganku sebagaimana aku berbicara kepadamu?”
Dia menjawab, “Tiada satu ucapan pun yang diucapkannya melainkan ada di dekatnya malaikat pengawas yang selalu hadir.” (QS 50: 18) Aku bertanya, “Dari golongan apakah engkau?”
Dia menjawab, “Janganlah engkau mengikuti sesuatu yang tidak engkau ketahui ilmunya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan, dan hati semuanya akan dimintai pertanggung jawabannya.” (QS 17:36).
Aku berkata, “Aku telah berbuat salah, maafkanlah aku.” Dia menjawab, “Pada hari ini tiada cercaan buat kamu. Mudah-mudahan Allah mengampunimu.” (QS 12: 92)
Aku bertanya kepadanya, “Apakah engkau berkenan untuk menaiki untaku, sehingga engkau dapat bertemu dengan kafilah/rombongan-mu? Dia berkata, “Dan apa yang kau kerjakan berupa kebaikan diketahui Allah.” (QS 2: 197)
Lalu Abdullah bin Mubarak pun merendahkan untanya agar nenek tersebut dapat menaikinya. Lalu sang nenek berkata, “Katakan kepada orang-orang beriman, tundukkanlah pandangan mereka” (QS 24:30).
Aku tundukkan pandanganku darinya dan kukatakan kepadanya, “Naiklah.” Saat dia akan naik, unta itu meloncat sehingga pakaiannya robek. Dia berkata, “Dan musibah yang menimpa kalian semua adalah karena usaha kalian.” (QS 42: 30).
Aku berkata kepadanya, “Sabarlah, sehingga unta ini akan kuikat.” Dia berkata, “Maka kami telah memberikan pengertian kepada Sulaiman tentang hukum (yang lebih tepat).” (QS 21: 79)
Aku mengikat unta itu dan berkata, “Naiklah!” Kemudian tatkala dia menaiki unta, dia berkata, “Mahasuci Tuhan yang telah menundukkan semua ini bagi kami, padahal kami sebelumnya tidak mampu menguasaninya. Dan sesungguhnya kami akan kembali kepada Tuhan kami.” (QS 43: 13-14)
Setelah sampai di tempat tertentu, Abdullah berkata kepadanya, “Kita telah sampai di kubah-kubah. Dari golongan manakah engkau?” Dia menjawab, “Allah telah menjadikan Ibrahim sebagai kekasih.” (QS 4: 125) Dan Allah telah berfirman kepada Musa dengan firman yang sebenarnya.” (QS 4: 164), Hai Yahya, ambillah kitab (Taurat) itu dengan sungguh-sungguh. (QS 19: 12). Lalu Abdullah memanggil, “Wahai Ibrahim, Musa, dan Yahya.”
Tiba-tiba muncul para pemuda , seakan-akan mereka rembulan yang menghadap. Ketika mereka telah duduk, nenek itu berkata, “Maka suruhlah salah seorang di antara kamu pergi ke kota dengan membawa uang perakmu ini, dan hendaklah dia lihat manakan yang lebih baik, maka hendaklah dia berlaku lemah lembut. (QS 18: 19).
Kemudian salah seorang di antara mereka pergi dan membeli makanan kemudian dihidangkan untukku. Nenek itu berkata, “Kepada mereka dikatakan, Makan dan minumlah dengan sedap karena amal yang telah kamu kerjakan pada hari-hari yang telah lalu.” (QS 69: 24)
Aku berkata, “Makananmu tidak akan ku makan, sampai kalian ceritakan tentang perempuan ini.”
Mereka berkata, “Dia adalah ibu kami yang sejak 40 tahun yang lalu tidak berbicara, kecuali dengan ayat Alquran karena takut tergelincir dan mendapat murka Allah.
#Share jika ianya manfaat

................................................................................................................
Jadi? Mahu belajar dan mnghafaz Al-Quran sehingga mahir?
Ingin tahu teknik & modul menghafaz dengan MUDAH, SERONOK & BERKESAN??
Jom sertai kami di
SMART IQ QURANIC CENTRE
Untuk makluman lanjut,
Atau
Hubungi kami di
Sekian, terima kasih.

Thursday, July 12, 2018

BAGAIMANA UNTUK MENJEMPUT REZEKI??



~Antara aktiviti Kelas Hafazan Hujung Minggu
 SMART IQ QURANIC CENTRE~





Sesungguhmya dhuha itu magnet rezeki..

Firman Allah dalam hadis qudsi:
“Wahai anak Adam, 
jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan 4 rakaat pada waktu permulaan siang 
(solat Dhuha), 
nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya.”

(Riwayat al-Hakim dan Thabrani) 

Bukan sekadar rezeki dengan wang ringgit..
Mendapat anak yang soleh juga rezeki..
Memiliki tubuh badan yang sihat juga rezeki..
Memiliki keluarga yang bahagia itu juga rezeki..
Jom jemput rezeki..😊

***************************************************************************************

 " SATU KELUARGA SATU HAFIZ/AH"
.
Click untuk hubungi pantas:
.
Sebagai rujukan boleh layarai :
.
.
Kalau nak kol secara manual :
0194768013 / 0194488013 /019 4778013

Tuesday, July 10, 2018

KLINIK MENGHAFAL AL QURAN DARI KECIL, HINGGA DEWASA..INILAH TEMPATNYA




MENCARI KELAS HAFAZAN HUJUNG MINGGU UNTUK ANAK-ANAK?
========================
Manfaatkan hujung minggu anak kita dengan program hafazan Al Quran.Umur 5 hingga 17 tahun.
.
Sek. kebangsaan jer, tapi dah boleh hafaz Quran, best tak ? 
.
Kalau plan nak anak masuk Ulul Albab, mulakan sekarang!! supaya anak minat dan ada skill hafaz, nanti tak perlu nak paksa-paksa masuk Sek Tahfiz Model Ulul Albab atau Tahfiz Sains.
.
Jika berminat komen 'PMQ' segera
.
Ribuan kanak kanak telah menyertai kami dan alhamdulillah , seronok anak anak dah mula boleh hafaz Al Quran seawal usia 5 tahun. Jarang ada anak anak di Malaysia berbanding negara Arab yang mampu menghafaz Al Quran di awal usia. Tapi kami cuba realisasikannya dalam bentuk kenyataan .
.
Kami mempunyai cawangan di Kedah Perlis dan Penang.
.
Kami tak paksa anak anda untuk mengikuti modul hafazan kami. Tapi cuba buka blog dan web kami dan tonton sendiri hafazan peserta kami, seawal 5 tahun sudah boleh menghafal Al-Quran. pasti anda ingin anak-anak anda jadi macam mereka kan !!!
.
Kepada anda yang masih belum join anak anda ke PROGRAM HAFAZAN AL QURAN HUJUNG MINGGU boleh komen ‘PMQ’ dan team kami akan bantu anda.
Kami Peneraju Program Hafazan #No.1
.
Jangan lupa share dan tag 10 rakan/keluarga anda untuk join program hafazan eksklusif ini dan dapat manfaatkan ilmu ini bersama.
.
Trade Mark kami mudah jerr, " SATU KELUARGA SATU HAFIZ/AH"
.
Click untuk hubungi pantas:
http://hafazan01.wasap.my
http://hafazan02.wasap.my
.
Sebagai rujukan boleh layarai :
http://hafazanalquran.blogspot.my/
http://quranic.stiq.com.my/
http://smartiq.my/quranic
.
#SmartIQQuranicCentre
#HafazanMingguan
#HafazanHujungMinggu
#HafazanKedah
#HafazanAlQuran
.
Kalau nak kol secara manual :
0194768013 / 0194488013 /019 4778013
.
CLICK UNTUK LIHAT SENDIRI KEHEBATAN PELAJAR KAMI :
1. https://www.youtube.com/watch?v=_nAIuFsa-hQ
2. https://www.youtube.com/watch?v=Bqba-8XVwws
3. https://www.youtube.com/watch?v=Kb66aLu0KpE
4. https://www.youtube.com/watch?v=fvksibRn1XU
5. https://www.youtube.com/watch?v=f0YxPe_WNkM
6. https://www.youtube.com/watch?v=h6rBsLXbnu4
.
Tuan Guru Ustaz Dusuki Abdul Rani (Mantan pengkuliah rancanan Mauizati IKIM.FM) sarankan hantar anak-anak ke program hafazan khususnya di Smart IQ Quranic Centre.Lihat pautan di bawah:
https://www.youtube.com/watch?v=DmM3Z6nl_IY.

Wednesday, May 23, 2018

KEM CUTI SEKOLAH EDISI RAMADHAN

Sempena Cuti Sekolah Bulan Jun 2018 , SMART IQ Quranic Centre menganjurkan  "KEM MOTIVASI SMART LEADER HUFFAZ "
In shaa Allah... Mudah,Seronok & Berkesan !!
.
Kami menawarkan:

*HAFAZAN AL-QURAN 
*INTENSIF AL-QURAN & *LATIHAN DALAM KUMPULAN



 (EDISI RAMADHAN)
Tarikh:
10-12  Jun 2016
Waktu:
7.45 PAGI- 4.00 PETANG
Tempat:

DI PUSAT HAFAZAN SMART I Q, KUALA SUNGAI

HUBUNGI :
019-476 8013


# KAEDAH PEMBAYARAN :
- Anda boleh membuat pembayaran di akaun Affin Bank Islamic Berhad 106670007117 atas nama SMART IQ QURANIC CENTRE
- Sila  hantar gambar resit ke whatsapp 019-4768013 

PROGRAM QIAMULLAIL BERSEMPENA RAMADHAN



Sempena bulan Ramadhan SMART IQ Quranic Centre menganjurkan  "QIAMULLAIL RAMADHAN "
.

Tarikh:
1-2 Jun 2018
Waktu:
6.00 PETANG- 7.30 PAGI
Tempat:

DI PUSAT HAFAZAN SMART I Q, KUALA SUNGAI

HUBUNGI :
019-476 8013
019-448 8013


# KAEDAH PEMBAYARAN :
- Anda boleh membuat pembayaran di akaun Affin Bank Islamic Berhad 106670007117 atas nama SMART IQ QURANIC CENTRE
- Sila hantar gambar resit ke whatsapp 019-4768013